Számtalan ember számára a diéta szó csak egy 5 betűs ördög, ami csak bánt és fájdalmat okoz, sanyargatjuk magunkat és éhezünk. Társítjuk azzal, hogy nincs több édesség és semmi élvezetes kaja, folyamatosan éhesek leszünk, nélkülözünk és csak szuper egészséges kajákat ehetünk. Nah a viccet félretéve, ez nem így van... de tényleg nem.

Több kutató is bizonyította már (nem brit kamu kutatók :) ), hogy sokkal egészségesebb, ha csak pár dolgot tartasz be a diéta alatt. Ezek pedig a figyelsz a mennyiségre és arra is, hogy mikor és hogyan osztod el a napi étrendedet. 

Herbalife egészség shake étrend reggeli ebéd vacsora nassolni test

Te hányszor eszel egy nap?

A legtöbb ember naponta 2-3-szor eszik, de van aki még rosszabb evő és csak 1-2szer. Jogos a kérdés, hogy ezzel mi a baj? Eszel te eleget ekkor is, nem kell mindenáron többször enned. Meg különben is ki tudja azt be tartani, hogy min 3 alkalommal enni kevesebbet, de még tízórai és uzsonna is beleférjen? Ugyan hagyjál már.

Sajnos pedig a napi 5 étkezés ami a legjobb a szervezetnek. No nem kell 5 nagy étkezésre gondolni. Nagyon egyszerű a felosztása. Reggeli - tízórai - ebéd - uzsonna - vacsora -> nagyon fontos, hogy minden étkezés tartalmazzon megfelelő mennyiségben tápanyagokat (mikro- és makrot is), rostot, fehérjét és jó szénhidrátokat.

Én megoldásom egy napra (minta):
- Reggeli - HERBALIFE Formula 1 shake + gyümölcs 
- Tízórai - marék mandula + 1 alma 
- Ebéd - natúr csirkemell + bulgur + gomba + friss saláta 
- Uzsonna - fehérjeszelet 
- Vacsora - HERBALIFE Formula 1 shake vagy lazac saláta vagy csirkemell saláta

Ahány étkezési kisokost nézel, annyi fajta étrendet és napi étkezési számot fogsz találni. Hidd el az 5 nem túl sok és nem is kevés. Hagyj fel a nem kielégítő kajákkal, vagy csak ne a szemedet és az ízlelőbimbóidat elégítsd ki mindig, néha a szervezeted igényeit is vedd figyelembe. Ha egészséges mértékben, elosztásban és arányban viszed be a szükséges tápanyagokat, akkor a szervezeted is mosolyogni fog benned, és meghálálja, hogy törődsz vele.

A legfontosabb mégis a minősége ezeknek a táplálkozásoknak. Minden táplálkozásnak tartalmaznia kell megfelelő anyagokat, amire a szervezetednek szüksége van és abban a mértékben, ahogy a szervezetednek szüksége van rá. Erre majd egy másik posztban térek ki, hogy mik is ezek.

Herbalife egészség shake étrend reggeli ebéd vacsora nassolni test

Csak ülj le és gondold át, hogy is néz ki egy napod. Mivel kezded, mivel folytatod és hogy érzed magad eközben mindaddig, amíg ágyba nem kerülsz este holt fáradtan.

Nézzük meg mivel kezded a napod, mert az alapozza meg az egész napi táplálkozásodat.

Reggeli? - csak kávé, - kávé és croissant, - tea és croissant, - narancslé és croissant, - tojás megpakolva sonkával/szalámival/kolbásszal és mellé ínycsiklandozó fehér kenyér, - joghurtot eszek, - Reggeli? Az mi?-

Elkezded számolni a kalóriákat és büszke vagy, mert a kávé és croissant kombináció csak 330kcal-t jelentett, csak azt felejted el, hogy fehérjét még nem vittél a szervezetedbe, igazi tápanyagot még nem adtál neki, nem tankoltad fel a napra rendesen.

Kávé cukorral tejjel - nyami.... adsz egy nagy cukorlöketet már éhgyomorra és fel is szívja a szervezeted, inzulin szinted megemelkedik és 1-2 óra múlva már kívánod is a következő kávét, hisz az kell, mert ébredsz tőle. Ez kamu és kifogás... Én is ilyen voltam, aztán hirtelen jött a következő kávé ismét, meg egy kis nasi, oh ott az a csoki nem árválkodjon és hasonló logikus kifogások. Aztán elkezdtem inni a Shake-et reggelire, gondoltam szuper lesz ez - jó is volt... amíg nem jött szembe még jobb: Egészséges reggeli csomag (Aloe Max . tisztításhoz, tea - kávé helyett felpörget és segíti az anyagcserét, Shake - ami a táplálék a csomagban).

Ezután már minden könnyebben ment. A rendszeresség és kitartás kérdése, hogy meg tudja-e oldani az ember ezeket a reggeliket vagy újból nyúl a virslis tekercsért. Én utazás közben is tudtam tartani ezt a reggeli rendszert, pedig sokat utaztam akkoriban.

Herbalife egészség shake étrend reggeli ebéd vacsora nassolni test

Sokkal jobb egyensúlyt tudtam biztosítani a szervezetemnek egész napra, így a konferenciákon nem ért éhségérzet csak rácsodálkozás, hogy már mindenki ebédelni akar, illetve a kérdő szemek, hogy miért eszek én almát vagy magvakat. Hány embertől hallottam akkor, hogy oh, ő diétán van ezért este már nem fog a közös céges vacsira jönni, vagy neki külön kértek valami extrán semmit nem tartalmazó vacsorát, hiszen nem ehet éjszakára sokat, másnap reggel edzeni megy az edzőterembe... természetesen jó tápanyagok bevitele nélkül reggel nem bírta az edzést.

Egy szó mint száz, egyetek 5-ször kevesebbet, 3 főétkezés, 2 kicsi és figyeljetek oda a reggelire, az a nap legfontosabb étkezése.