Ma reggel bejöttem az irodába és meglepődve tapasztaltam, hogy mindenki valamilyen úton módon, de beteg. Valaki nagyon "göthös", valaki csak köhög, valaki csak fújja kicsit az orrát, de valakinek még csak most kezdett el kaparni a torka. Aki reggel még nem érzett semmit, az most délutánra már fájó fejjel és sajgó szemekkel ment haza útbaejtve egy gyógyszertárat. Mi lesz itt? 

Ez alapján abszolút hasznos, ha beszélünk egy kicsit az immunerősítésről, meg a házi gyógymódokról. Rettegjenek a vírusok és a bacilusok!

Omega 3

Igen, már megint.. az előző bejegyzésemben is szó volt róla. A jótékony hatása azóta sem változott, pedig eltelt pár nap. :) Segít a gyulladások kialakulásának elkerülésében, de ha már gyulladásban van a szervezetünk, akkor segít abban, hogy lappadjon a gyulladás. Már mondtam, hogy a magyar halakban ne keressük. Van rá halolajkapszula, vagy akár mélytengeri halakkal is próbálkozhatunk. Ilyenkor jön jól egy doboz szardínia. Olyan formában készítheted el, ahogy csak kívánod. De ha magokat választjuk, az is jó megoldás, daráljunk le egy-egy evőkanál lenmagot, napraforgómagot és mandulát, így értékes esszenciális olajokban és ásványi anyagokban gazdag masszát kapunk. Fogyaszthatjuk önmagában vagy joghurtba keverve is. Nyami!

Sok folyadék

Az elfogyasztott folyadék mennyiségéről már korábban is írtam. Megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása segíti az anyagcsere folyamatot és könnyebben kiürülnek a kórokozók a szervezetünkből. Ugyan ilyenkor a hidegben kevésbé érezzük a szomjúságot, a szervezetünktől mégsem szabad megvonnunk a megfelelő hidratálást. Naponta kb 2-2,5 liter folyadékot fogyasszunk télen is. Ebben a hidegben nincs is jobb mint teázni folyadék utánpótlás gyanánt. Egy finom zöldtea mindig jól jöhet.

Immunerősítő forróitalként én gyömbéres, citromos, mézes italt szoktam készíteni. Egy adag reszelt gyömbért, 3-4 szelet citromot és egy nagy kanál mézet felöntök forralt vízzel. Mikor már nem forró csak meleg, akkor kortyolgatom el, amikor már csak éppen meleg. Nekem 1 liter könnyen lemegy ebből a lötyiből és szerencsére segít is akár immunerősítés, akár nátha elmulasztása a cél. 

C vitamin

Ha már citrom, akkor nyilván nem maradhat ki a C vitamin a harctérről. A fehérvérsejtek munkáját segíti a szervezetbe kerül kórokozók ellen. Meghűlés és nátha esetén is nagy mennyiségben szükségünk van rá. Amit lehet vigyünk be, ha túl sok kerülne a szervezetünkbe, úgyis kiürül minden baj nélkül. 

Méz

Mindannyian ismerjük. Alkalmazzuk ha betegek vagyunk, így elég ha csak annyit tudunk róla, hogy immunerősítő, szervezeterősítő, de mézfajtától függően eltérő mértékben hatékony. Népi gyógyításban sebgyógyításra használták, de van amelyik méz jobb, mint bármelyik gyógyszer. Antibakteriális, így hatékonyabb is lehet némelyik fajta, mint az antibiotikum.

Gyömbér

Közismert, hogy jótékony hatások tömkelege sorakozik a gyömbér neve alatt. Most különösen azt vesszük figyelmbe, amely azt mondja, hogy segít, ha megfáztunk vagy influenzásak vagyunk. A gyömbérben ugyanis vírus- és baktériumellenes hatóanyagok is találhatóak, izzasztó hatása is ismert, csökkenti a lázat és csillapítja a köhögést. 
 

Nah már nekem is fáj a fejem! Úgyhogy utánanézek a vitamindús, immunerősítő smoothie-knak! 

Te mit alkalmazol, ha leteper a nátha? Hogy éled túl? Vagy sikerül megelőznöd?