Magas a koleszterinszinted? Vagy csak hajlamos vagy magas koleszterinszintre? Nem csak a kialakult betegséggel érdemes kezdeni, hanem már a megelőzésre is érdemes figyelmet fordítani. Az emelkedett koleszterinszint gyakran hozza magával a cukorbetegség, elhízás vagy magas vérnyomás kockázatát, valamint az érfalakon megjelenő következményei a lerakódások okozta érszűkület, szívinfarktus vagy szélütés.

egészség Herbalife koleszterin betaheart

Koleszterinszintünk genetikai adottságaink ellenére is kontrollálható. Ehhez életmódbeli változtatásra van szükség, kinél kisebbre, kinél nagyobbra. Viszont mindenképpen a természetes, gyógyszermentes megoldásokat próbáljuk először, hisz a gyógyszerek mellékhatásai még nagyobb gondokat okozhatnak. Így kezdjük a mozgással és a táplálkozással.

egészség Herbalife koleszterin betaheart

Az elmúlt évek gyors változása, az étkezési szokások drasztikus változása meghozta következményét, a mai kor ember leggyakrabban koleszterinszint csökkentő gyógyszert vásárol a patikában. Tudjuk egyáltalán miből áll össze a koleszterinszint? A koleszterinből létezik HDL (jó koleszterin) és LDL (rossz koleszterin). A rossz koleszterin vagyis LDL szállítódik a májból az erek felé, nagy az esélye a lerakódásnak az erekben, ezzel ellentétben a jó koleszterin az erek felől a májba, kisebb a lerakódás esélye. Ha tudjuk, hogy melyik a káros része, akkor miért van mégis szükségünk rá? A koleszterin a szervezetünkben megtalálható zsírok családjába tartozik, többek között fontos építőeleme a sejtmembránnak, létfontosságú hormonok alapja és a máj a koleszterinből választja ki az epesavat. Ezt röviden összeszedve látszik, hogy nem elhanyagolható, nem redukálható nullára szervezetünkben.

Ha nem tudjuk kiiktatni, akkor hogy tudjuk egészséges szinten tartani?

1. Fogyasszunk sok zöldséget, gyümölcsöt, váltsunk teljes kiőrlésű gabonafélékre.

A napi rostbevitelünk növelésével segítünk a szervezetünknek, hogy ezek az emészthetetlen rostok meg tudják kötni a koleszterint, megakadályozva ezzel felszívódásukat. A megfelelő mennyiségű rost bevitelére is figyelnünk kell így, ezt pedig csak a helyes táplálkozási szokásokkal tudjuk elérni. Ha nem tudjuk elérni a megfelelő napi bevitelt csak étkezéssel, akkor használhatunk étrend kiegészítőket. Természetesen ehhez a telített zsírok bevitelét is csökkenteni kell, lehetőség szerint kiiktatni.

2. Kerüljük a felesleges zsírokat

Bizonyított tény, hogy létezik egy fajta zsír, amely jótékony hatást gyakorol a szervezetünkre - szívvédő és gyulladáscsökkentő. Ez a zsír az omega3, amit csak halak fogyasztásával lehet a szervezetbe juttatni, amire valljuk be a magyar halak nem alkalmasak. Így az omega3-at is pótolni érdemes.

egészség Herbalife koleszterin betaheart

Egyik megoldás lehet erre a halolaj kapszula. Viszont semmiképpen ne szüntessük meg a zsírok bevitelét. Szükséges alapkövei szervezetünknek, vagyis bizonyos mértékben szükségünk van rá.

3. Rendszeres mozgás

Ha sikerül beiktatnunk a helyes étrend mellé hetente 4-5 alkalommal 30 percnyi legalább közepes intenzitású mozgást, képesek vagyunk a felesleges energiákat elégetni, így az nem fog koleszterinné alakulni. Ne hajtsuk túl magunkat, csak egy kellemes közepes intenzitású 30 perces futásra, kocogásra, úszásra, stb gondoljunk.

egészség Herbalife koleszterin betaheart

4. Zab béta-glükán bevitele

Létezik már olyan tápláló por, ami koleszterinszint kontrollálásához egy kulcsfontosságú összetevőt tartalmaz, ami zab béta-glükán. Na jó, én se hallottam erről sokáig, mígnem elmentem egy egészségnapra. A zab béta-glükán csökkenti a vér koleszterinszintjét. A magas koleszterinszint kockázati tényező a szívkoszorúér- betegségek kialakulásában. A béta-glükánok hozzájárulnak a normál vérkoleszterinszint fenntartásához.

A jótékony hatás napi 3 g zab béta-glükán bevitelével érhető el.

HOGYAN SEGÍTHET NEKED?
Bármilyen életkorban is vagy most, életviteled nagy szerepet játszhat koleszterined növekedésében, ezért vedd kézbe egészséged egy kiegyensúlyozott táplálkozási és edzési tervvel!

Te hogy állsz a koleszterinnel? Én genetikailag hajlamos vagyok a magas koleszterinszintre.