Hányszor hallottuk ezt fiatalon és hányszor mondjuk ezt gyermekeinknek. Vesszük halom számra a banánokat, meg aszalt datolyát az aszalt szilvával és sokszor nem is tudjuk, hogy a vitamin hol van benne, vagy hogy mi van még benne.

Jogos és aláírom én is, hogy elég nehéz odafigyelni manapság a változatos és rostban gazdag étrendre, hogy legyen benne elég vitamin, elég tápanyag meg még elég fehérje is... ajjjaj...

A legfontosabb mégis, ha már tehetjük, akkor friss gyümölcsöt együnk, természetesen télen ne eperre pályázzunk és nyáron ne a kiwit akarjuk magunkba tömni, hanem idénynek megfelelőt válaszunk.

Kezdjük azzal, hogy miért ne aszalt?

Itt most nem a magunk megaszaltuk és tudjuk mi van benne gyümölcsökre gondolok. Hanem a boltban zacskóban, jól teleadalékanyagolva és telecukrozva aszaltakról. Tisztelet ezek közül is a kivételnek. Ugyanis az aszalás önmagában egy természetes tartósítási eljárás, ami a víz tartamának jelentős csökkenésével jár. Adalékanyag nélkül is tárolható, de a boltok polcain sok van, ami segítséggel marad olyan sokáig felhasználható. Ezek az anyagok segítenek megőrizni a termék élénk színét és tartósságát, de allergiás reakciót okozhatnak és a vitaminok helyes bejutását a szervezetbe is gátolhatják. Jó-jó, tudom, de mindemellett finom és néha jól esik, meg nem is mind ilyen "rossz". Azért ha nem vagyunk restek figyelni magunkra, nyáron készítsünk saját aszalványokat. Hiszen fogyaszthatjuk, ha nem a tartósítószerekkel és cukorral teletolt verziót választjuk. (Felhasználásukról ejtünk még szót következő posztok valamelyikében).

Idény gyümölcsök - de télen? Igen, a télnek is megvannak a gyümölcsei. Ugyan nem kicsiny hazánkban teremnek, ezért szállítás előtt például a citrusok külsejét kezelik, hogy mire ideér kicsattanó legyen. Nah a héjuktól váljunk meg és együk csak a húsát. Íme, hogy miben mi van:

Alma - A, B-vitaminok és egy leheletnyi C vitamin, magnézium, nátrium, kálium. Jó hatással van az emésztésre is, mert rengeteg további tápanyagot tartalmaz.

Banán - A, B, és C vitaminos, kalcium, kálium, vas. A legkiemelkedőbb a B vitamin tartalma és a magas szénhidrát tartalma, így hízásra hajlamosak csak csínján fogyasszák. Emellett azért jó az agyműködésünknek és a gyomorproblémák ellen.

Citrom - C vitamin bomba. Megfázás, nátha, vírus - kötelező a citrom.

Kiwi - A, C és K vitamin és kálium. Ismert természetes antioxidáns, noh meg jó a koleszterszint szinten tartására.

Narancs - soroljuk? rengeteg van benne és mellette finom is. Szintén antioxidáns és kedvező hatást gyakorol a gyomorra.

Grapefruit - szintén sok C vitamint, kevesebb kálciumot és magnéziumot tartalmaz. Piros verziója antioxidáns.

És ezek csak a téliek. Nyáron micsoda kánaán lesz! Szó mi szó... nem könnyű, de egy alma egy nap és máris jobb lesz."One apple a day keeps the doctor away." - már megérte felsőoktatásban tanulni ezért a mondatért. 

Amúgy én a narancsra vagyok 1 hete rákattanva. Te milyen gyümölcsöt esztek így télen?