A legutóbbi bejegyzésem arról szólt, hogy mennyire megbetegedtek körülöttünk az emberek, maradjunk egészségesek és ehhez mit is vegyünk magunkhoz. Na már most, vagy nem olvasták elegen azt a bejegyzésem, vagy csak simán nem tettek úgy, ahogy javasoltam.

Helyi körképet mondanék: irodában a dolgozók létszámának a fele beteg - nátha, köhögés, meghülés, láz. Nincs senki betegszabin, inkább bent van mindenki terjeszteni a bacikat. Így nagyon aktuálissá vált, amit legutóbb ígértem, a napi vitamin adagom mellé kerestem még vitamin forrásokat smoothie-k és shake-ek formájában.

Az alábbiakat meleg szívvel ajánlom neked is, nehogy kidőlj te is a sorból ebben a repkedő mínusz fokokban, vagy a tömegközlekedés közben összeszedett baciktól.

Kezdjük a zöldekkel:

- alábbi zöld levek sok esszenciális aminosavat tartalmaznak, rengeteg rost van bennük és magas ásványianyag tartalom garantált

- finomak? Ízlések és pofonok, de nem törvényszerű, hogy rossz az ízük, csak találd meg azt, ami neked tényleg ízlik.

- legtöbb esetben laktózmentes változatot írok le, mert az én szervezetemnek mumus a tej

Spenótos turmix mandulatejjel 

- Szerezz be: banánt, egy marék friss bébispenótot, pár szem epret, őrölt lenmagot és mandulatejet

- Így csináld: fél banán mehet a turmix gépbe, 4-6 szem eper is mehet (ha friss, akkor tisztísd meg előtte), spentóleveleket mosd meg, hagyd megszáradni épp annyira, hogy ne csöpögjön belőle a víz. 1 deci mandulatej jöhet hozzá és induljon a turmixolás. Addig turmixold, míg szép sima és krémes folyadékot nem kapsz. Tálaláskor pedig szórd bele a lenmagot. 

Gyömbér & fahéj turmix

- Szerezz be: kis darab gyömbért, fahéj port, egy marék bébispenótot, mandulatejet vagy vizet

- Így csináld: gyömbért tisztísd meg, vágd fel kisdarabokra és dobd a gépbe, szórd meg egy fél teáskanálnyi fahéjjal. Mosd meg a spenótot, hagyd egy kicsit száradni. Utána ez is mehet a turmix gépbe, majd öntsd fel 2 dl mandulatejjel vagy vízzel. A gyömbérnek ugyan béltisztító hatása van, de eléggé erős íze is, így vigyázz a felhasználd mennyiséggel. Ha a kész turmixba úgy érzed még mehet, inkább még utólag rakj bele, mert kivenni nem tudod belőle. :)

Exkulzív zöld turmix

- Szerezz be: kígyóubi, egy marék spenót, avokádó, zellerszár, menta, kivi, alma, citrom, víz

- Így csináld: negyed uborka megtisztítva, fél marék spenót megmosva, fél avokádó megpucolva, 1 kivit is dobj a gépbe megpucolva, 1 zellerszárat vágj fel és mehet bele, 2 szál mentát dobj hozzá, fél alma felkockázva megpucolva, 1 citrom levét facsard ki, és öntsd fel 2 deci vízzel. Turmixold össze. Ha úgy érzed kíván még egy kis vizet, akkor adagolj hozzá még. Mindenki másképp szereti.

És most jöjjenek a további színek:

Télűző a javából

- Szerezz be: 1 répa, 1 körte, brokkoli, 1 cékla és víz

- Így csináld: fél répát pucolj meg és kockázz fel, dobd a gépbe, fél körtét hámozz meg, szintén szeleteld fel és mehet a répa mellé. Brokkoliból is csak egy fél tálkányira lesz szükséged, cékláól is csak egy fél fejre előkészítve, mehet is a többihez mindkettő. A végén öntsd fel 2 deci vízzel és mehet a turmixolás. A céklából gyönyörű lilás színe lesz ennek a turmixnak. Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal.

C vitamin bomba turmix

- Szerezz be: narancs, citrom, kurkuma, köles, víz

- Így csináld: egy narancsot pucolj meg, egy az egyben mehet bele a turmixba, egy citrommal is tegyél ugyanígy. 1 teáskanálnyi kurkumával szórd meg, és 1 evőkanálnyi előre beázatott kölest adj hozzá. Öntsd fel vízzel és kész is a napsütésre emlékeztető színű turmix. Nem csak, hogy isteni finom, de tele van vitaminnal és laktató is, akár reggeli helyett is ihatod.

Narancs & grapefruit kedvelőknek

- Szerezz be: grapefruit, narancs és citrom vagy citromlé

- Így csináld: hámozz meg 1 grapefruitot meg 2 narancsot, szeleteld fel apró darabokra és dobd a turmixba. 1 citrom levét vagy 2 kanál citromlevet adj hozzá. Turmixold össze... ha túl savanyúnak érzed, akkor tegyél bele egy kis mézet is. Szerintem isteni finom!

Ezek az én tippjeim neked. Osszd meg velem, ha neked is van egy bevált turmix recepted a náthásabb időszakokra!