Holnap Valentin nap van. Mindenki virágot vesz, ajándékot szerez, mindenhol minden szivecskés, de még a pizsama is. Cuki cuccok, szivecskés ékszerek, virágos parfümök és bordóban pompázó vacsorahelyszínek gyertyával díszítve. Minden megvan, csak a vacsihelyszín maradt le? Hoppá!

Nincs semmi sem veszve.. sőt.. egy egészséges vacsorát össze tudsz még dobni holnap estére, és szerelmeddel egy gyertyafényes ebédlőasztal  melletti estét tudtok tölteni, együtt, kettesben. Nem zavar a pincér, a szomszéd asztalnál enyelgő fiatal pár, a tömött étterem és biztosan nem fogsz morgolódni, hogy milyen már ez az egész. Add meg te az alapját a Valentin napnak, főzz te valami finomat holnap estére. Segítek, hogy mit válassz... egészségeset és laktatót.

Egyik sem flancolós, nem exkluzív és amennyire extra, annyit igazán megérdemeltek ti is holnapra.

Gránátalmás kacsa:

Hozzávalók: 1/2 kg kacsamell filé (nézz be a Lidl-be), fél teáskanál só, olivaolaj, 1 kisebb mogyoróhagyma, 1 csésze gránátalmalé (ne legyen túlcukrozva lécci), 1 dl csirkehúsleves, 1 teáskanálnyi keményítő (kukoricakeményítő), friss petrezselyem

Én nagyon féltem kacsát csinálni életemben először, de nem olyan nagy macera mint gondoltam. Melegítsd a sütűt 230 fokra, kacsát sózd meg, és egy közepeshőfokra melegített olajozott serpenyőben süsd elő 3-4 percig. Ha kész, akkor mehet egy másik sütőedényben a 230 fokra melegített sütőbe. Az eddig használt serpenyőben a felkockázott mogyoróhagymát kezd el pirítani, pár perc múlva öntsd hozzá a gránátalma levét és forrald őket össze. A csirkehúsleveshez add hozzá a keményítőt, jól keverd el, majd önts hozzá a grátánalmás mogyoróhagymához. Kevergesd folyamatosan és főzd még 2 percig, ha már besűrűsödött, akkor lesz jó. Ha megsült a kacsa, akkor pihenetsd kicsit, ha kisült belőle a leve, akkor a szószhoz keverd hozzá nyugodtan.  Köretnek készíthetsz párolt zöldséget, de bulgurt vagy kuszkuszt is. Tálaláskor pedig öntsd rá a szószt és kész is! Nyami!

Mediterrán panzanella (toszkán kenyérsaláta):

Hozzávalók: pár szelet teljeskiörlésű kenyér (jó a több napos száraz is), paradicsom, feta sajt, olivabogyó, kígyóubi, lilahagyma (ez kihagyható valentinapra való tekintettel), pulykasonka/szalámi/valami felvágott

Hihetetlenül egyszerű, mindössze 10 perc és kész vagy. Vágd kockára a megpirított kenyérszeleteket, keverd össze felkockázott parival, fetával, olivabogyóval és a kígyóubival. Ha rusztikus stílus híve vagy, akkor tépdeld bele a választott felvágottat, ha maradsz a konzervatív elveknél, akkor azt is kockázhatod. Mutasd meg neki az olivaolajat is és szórd meg egy kis oregánóval, jöhet rá egy kis citrom is. Egyszerűen hangzik? Az is, de isteni finom. Bele is remegtem, hogy milyen jól passzol majd ez a vacsi hozzátok.

Citromos sült lazac:

Hozzávalók: 30dgk lazac, 1 citrom leve, 1 csokornyi koriander, chili de csak ahogy szeretnéd, só, bors, olivaolaj, 1 gerezd fokhagyma, 1 kis fej vöröshagyma, 2 dkg creme fraiche (jó lesz az tejszínnek is :))

Máris összefutott a nyál a számban. A lazacfiléket besózzuk, borsozzuk, a citromlével összekevert 2 kanálnyi olivaolajba az apróravágott koriandert és a zúzott fokhagymát, nah meg egy kis chilit is beletesszük, majd ebben állva félórára bedobjuk a lazacot a hűtőbe. Ha letelt az idő, akkor felmelegített serpenyőben 15-20 perc alatt készre sütjük a lazacokat, sütés közben a felszeletelt hagymát mellé dobjuk. A legvégén jöhet a creme fraiche vagy tejszín.  Ha megsült a hal, addigra a hagymák is megpuhulnak a tejszínben. Jöhet hozzá bulgur vagy kuszkusz. 

Mára ennyi. Remélem, kedvet kaptatok egy kis főzőcskézéshez. Holnap ránézünk a desszertekre is! Addig is örömmel hallgatom, hogy ti milyen egészséges vacsorát fogtok elfogyasztani holnap! Valentin napkor is csak egészségesen!