Már egy részét a múlt héten ezeknek a tápanyagoknak végig vettük. Ha lemaradtál volna, itt találod! Van még azért a tarsolyunkban olyan, amire szükségünk van.

egészség tápanyagok Herbalife

Vas

Az emberi és állati szervezet számára is felbecsülhetetlen értékű. Nélküle az oxigén nem lenne képes eljutni a sejtekbe, vagyis nincs mese a vasra szükség van. Esszenciális mikroelem, ami azt jelenti, hogy a szervezet saját maga nem képes előállítani. Napi 15mg a szükséges mennyiség, amelyet leginkább hús, tej és tojás fogyasztásával juttathatunk be. Aki ezeket kihagyja az étrendjéből, az fokozottan ki van téve a vashiánynak. Ennek az állapotnak a tünetei leginkább a bőr- köröm- haj elváltozások, de az általános hangulatra, energiaszintre is rányomja a bélyegét.

A vast növények fogyasztásával is be tudjuk vinni szervezetünkbe. Ha ezt választanánk az alábbiakat fogyasszuk: spenót, sóska, quinoa, szilva, mák, vörös bab, cékla, chia mag, kesu dió.

A vas túl is adagolható, bár eleve alig visszük be természetes módon a szervezetünkben. Van viszont tabletta, amelyet a vas pótlására adnak, ezzel azért óvatosan.

Cink

Egy kevésbé ismert a cink. Mit tudunk róla? Általában semmit. Mit illene? Például, hogy a cink létfontosságú szerepet tölt be a vércukorszint-szabályozásban, szabályozza az anyagcsere-folyamatokat, részt vesz a zsírok és a fehérjék szintézisében. A növekedésben és sebgyógyulásban is kitűntetett szerepet tölt be. A gyermekeink természetes növekedésében elengedhetetlen eleme. Ezért látjuk sokszor a kakaón és a gabonapelyhen, hogy "+ kalcium, + cink".  Hiánya súlyosabb esetben akár meddőséget is okozhat. A kismamák számára viszont a baba miatt is fontos tápanyag.

egészség tápanyagok Herbalife

Cinket leginkább a tojássárgája, a húsok és a máj, valamint a tejtermékek tartalmaznak. Ez az a tápanyag, amely növényekben ritka és igen kevés mennyiségben fellelhető.

Omega-3

Oh, az én kedvencem. Az Omega-3 zsírsavak egészségügyi előnyeit oldalakon keresztül lehetne ecsetelni. Az élettanilag ezek a leghasznosabb zsírok. A szervezet által elő nem állítható, de nélkülözhetetlen anyagok. Az Omega-3 elősegíti a szív és érrendszer, az ízületek egészségét, javítja az állóképességet és elősegíti a zsírégetést is. Hiányában ezek ellentéte alakulhat ki, de pl. fogékonyabb lehet a gyulladásokra, vagy nagyobb eséllyel lép fel depresszió is az arra hajlamosaknál.

egészség tápanyagok Herbalife

Az Omega-3 legelterjedtebb forrása a tengeri halak, halolajok, valamint a tojássárgája, ugyanakkor a lenmagolaj, a kendermag, a dió és a mogyoró. Naponta nem sokra van szükség, de az a 3-4mg elengedhetetlen.

Túladagolni ezt sem érdemes.

Ennyit a fontos tápanyagokról. Te hogyan viszed be ezeket a szervezetedbe?