Minden féle diétákba és táplálkozási programokba hajszoljuk magunkat bízva a gyors és látványos változásban. Egy dologról a nagy cél elérése érdekében mégis néha megfeledkezünk. Ez pedig, hogy mennyi szükséges tápanyagot nem fogunk bevinni egy-egy szigorú diétával. Természtesen minden esetben pótoljuk ezeket valamilyen formában, ha szükségét látjuk, érezzük.. ne csak diéta esetén.

Forrás: Herbalife

Mely tápanyagok ezek? Annyi van, hogy két részletbe tárom elétek a listát.

Fehérje

Wikipédia szerint "a fehérjék aminosavak lineáris polimereiből
felépülő szerves makromolekulák." Ahan, szerintem is jól hangzik, de ez így csak blabla. A legfontosabb, amit tudni kell róla, hogy a fehérje az élő sejtek legfontosabb építőeleme vagyis ettől lesznek szépek az izmaink. Ugyan legtöbben a szép izmok építőelemeként ismerik, vagy a gyúrósok legfőbb étel alapanyagaként, mégis mindenkinek fontos. A kötőszövetek, inak, haj, csontok és a szőr alkotóeleme, szerepe van a hormonok és az enzimek helyes működésében is. Legfőbb forrása a hús, a tejtermékek és a tojás. Ugyan növényi fehérjékből is be lehet vinni a szervezet számára megfelelő mennyiséget, de jóval nehezebb változatos forrásból és mennyiségében is megfelelő adagot magunkhoz venni. Ha még sem a husokat választanád, akkor próbálkozz tofuval, szejtánnal vagy akár chia maggal.

Forrás: Herbalife

Kalcium

Ez az egyik legfontosabb ásványi anyagunk. "A kalcium biogén elem, amely minden élő szervezet számára nélkülözhetetlen. A kalciumion kulcsfontosságú másodlagos hírvivő minden élő sejt jelátviteli folyamataiban." (Forrás: Wikipedia) Amikor kicsik voltunk mindig figyelmeztettek minket arra, hogy igyunk sok tejet, mert attól lesz erős a csontunk. A kálcium-sók a csontokban, a fogakban, az izmokban a vérben és a testnedvekben valamint szerveinkben is előfordul. Nélküle nincs élet, hiszen a csontok szilárságát köszönhetjük neki, hatással van az izmokra és idegekre, valamint a véralvadásra. Az alacsony kalciumszint görcsöket, izomfájdalmat okozhat, hosszú távon pedig a csontokra is komoly befolyással lehet. Kalcium és magnézium mindig is a legjobb barátunk marad.

Forrás: Herbalife

Magnézium

Bevallom már egy kicsit unalmas azt írni, hogy nélkülözhetetlen, meg mennyire fontos.. de ez van sajnos ez is ennyire fontos. Hasonlóan a kálciumhoz a csontok és a fogak egészségében játszik szerepet, illetve az idegrendszer sejtjainek működéséhez fontos tápanyag. A magnézium hiánya ritkán köthető a nem megfelelő táplálkozáshoz, de ha gyenegeséget, izomgörcsöket, ingerlékenységet és/vagy  szívritmuszavart tapasztalunk, gyanakodjunk a magnézium hiányára. Szükséges pótolni, amelyre a legalkalmasabbak a szerves sók - magnézium citrát, mangézium-orotát, és a magnézium-laktát. Egészséges veseműködés mellett nem kell túladagolástól tartani, de a túlmagas magnéium szint káros lehet, ezért fontos szemmel tartani a bevitt mennyiséget és a vese kontrollját.

Folyt. köv. :)

Addig is, ti mit pótoltok tabletta, por vagy étrendkiegészítő formájában?