Már 1 hónapja 2018-at írunk, tuti biztos, hogy az ez évi fogadalmak papírt már kétszer összegyűrted és újra írtad. Amit meg a legutóbbi verzióra írtál, abból már minimum 3 pontot megszegtél... Így van? Ha nem, akkor nagyon jó úton haladsz. Minden elismerésem! De ha te is közénk tartozol, akik megszegtünk már pár pontot és párszor már átírtuk a fogadalmat, akkor üdv a klubban.

egészség fogadalom edzés test lélek étrend tanácsok tippek

Nekem nagy fogadalmaim között van visszanyerni a 2 évvel ezelőtti testsúlyom és testzsírszázalékom. 2016 tavaszán fogyni akartam pár kilót, így életmódot váltottam. Ennek a folyamatnak a lépéseiről, majd még fogok írni, hogy vehess pár ötletet te is az én történetemből. Szóval elkezdtem egészségesen élni. Egészséges étkezés, ásványi anyagok, helyes anyagcsere, aktív mozgás, és kitartás. Azóta sajnos elhagytam az akkori aktív mozgásformáimat, és már csak ritkán járok űzni ezeket a sportokat. Már nem vonzanak annyira, meg valljuk be plusz kilókkal már nem izgalmas futni, vagy a levegőben pörögni. Egyik célom így a visszanyerni magamat kilókban mellett, hogy ezt a két sportot is visszanyerjem magamnak.

egészség fogadalom edzés test lélek étrend tanácsok tippek
Forrás: www.greatist.com

Ehhez nincs mese, változni kell. Kezdem azzal, hogy rendszeresen el fogok járni edzésekre edzőterembe, hogy a testzsírom lentebb menjen. Február 1-től pedig újra bevetem a Herbalife programot, amely anno rendbetette a testemet. 

Mielőtt belemerülnék az egészséges életmód sport és étkezési szokásaiba és ajánlataiba, röviden összefoglalom, hogy mi az amire mindenképpen érdemes figyelni mindenféle program, edzésterv és diéta nélkül is.

1, Napi elfogyasztott víz mennyisége

Nem, nem a kávédé és nem a fekete teádé, nem a kólák száma amit iszol. Naponta egy átlagos felnőttnek 2,5-3 l folyadékot illene bevinnie. Természetesen az ételeink, gyümölcseink és zöldségeink is tartalmaznak valamennyit, de annál jóval többre van szükségünk. Ha átlagosan egy 2,5 dl űrtartalmú pohárral számolunk, akkor minimum 12-szer kellene újra töltenünk egy nap.

2, Ne maradjon ki a tápanyagdús reggeli

egészség fogadalom edzés test lélek étrend tanácsok tippek

Reggelt üt az óra és már nyúlsz is a kávédért. Jöhet a zuhany és indulhat a munka. Hol marad a reggeli? Meg volt a kávéval? Legrosszabb opció. Útközben bedobsz egy kakaóscsigát vagy egy croissant? Legalább eszel valamit, de még mindig nem a legjobb lehetőség. Nekem sincs időm reggelente főzőcskézni, de mindenképpen igyekszek tápanyagdús, magas rost tartalmú, hosszan felszívódó reggelit enni. Akár zabkása is lehet, amit előző este megfőztem, de nem indulhat üres tankkal a nap. Gondolj bele, ha nem eszel reggelit az olyan, mintha üres tankkal akarnád elindítani az autót reggel, vagy ha valami full szénhidrátot eszel az meg, mintha dízelt töltöttél volna benzin helyett a tankba.

3, Napi 5 étkezés ajánlott

Tudom, tudom 2 is elég neked. Ha viszont helyesen reggelivel kezded, mire jön a tízórai idő éhes leszel, de csak egy almára vagy egy narancsra és nyugalommal várhatod, hogy delet üssön az óra. Ebéd után pedig uzsonnára egy kis protein dús műzli szelet, vagy egy kis gyümölcsrizs, vagy bármi, amivel kicsit bűnözöl, mert élsz halsz érte, de még minőségi étel, hogy kitarts vacsoráig. Látod, így jól hangzik az 5 étkezés. Korábban erről bővebben is írtam: Te hányszor eszel egy nap bejegyzésemben.

+1. A nyugodt és pihenetető alvás

Ahhoz, hogy minőségi és aktív életet tudjunk élni és egészségünk is biztosított legyen, szükségünk van a megfelelő minőségű és mennyiségű alvásra. Egy átlagos embernek 7-8 óra közötti alvásra van szüksége egy éjszaka. Ahhoz, hogy ezt megfelelő minőségben töltse pár részletre figyelmet fordíthat. A kellemes alvás közbeni szobahőmérséklet 16-18 fok közé esik a legtöbbeknél. Elalvás előtt már nem szabad semmi olyannal foglalkozni, ami elvonhatja figyelmünket a pihenésről, lazulásról (másnapi feladatok, problémák, megoldatlan esetek kizárva a hálószobából). Fontos az is, hogy megfelelő mennyiségű oxigén legyen a szobában, így lefekvés előtt nem árthat egy gyors átszellőztetés.

Legközelebb sportolunk kicsit, aztán étrendről beszélgetünk.

Legyen közösen a mottónk az egészséges 2018.

Várlak vissza!