A legnagyobb érvágás az lehet, amikor a tejimádó tej érzékeny lesz. Itt vagyok én az élő példa. Imádom a tejet, szívem szerint minden egyes nap meginnék két pohár tejet, minden kávéhoz jó nagy tejhabot innék és a tejföl és a tejszín, meg az a sok-sok tejes dolog... Álmaimban...

egészség tej intolerancia allergia

Valaha tényleg pohárszámra tudtam inni a tejet, majd egyszer csak váratlanul beütött a krach. Az tette be az utolsó kiskaput, hogy valami tejeset ettem délelőtt, ebédre egy kis tejbegrízt és ittam rá tejeskávét. Én olyan rosszul még sosem voltam, mint akkor délután. A hasmenős vírus közepén váltig állítottam, hogy biztos csak benyaltam a vírust. Sajnos nem...

Puffadás, hasfeszülés, fáradtság, rossz közérzet, hasmenés... ismerős?

egészség tej intolerancia allergia

Én így kezdtem. Ezek allergiás reakciók, hiszen a veszélytelen ételre ellenanyagot-termel az immunrendszerem.. puffadok mint egy labda. Tudtad, hogy a világon több ember érzékeny kisebb vagy nagyobb mértékben a tejre, mint amennyien nem?

Mikor utána jártam, kitanultam, hogy mi lehet a tejben, amire ezt reagálja a szervezetem. Webdoktorkodtam, majd hivatásos orvoshoz is fordultam.

Egyik ilyen oka lehet a problémáknak a tejcukor. Ennek megemésztésére a bélben normál esetben laktóz lebontó enzim termelődik. Érzékenység esetén ez a laktáz nem termelődik, vagy nem megfelelően és a laktóz lebontása nem történik meg. A vastagbélbe érve a baktériumok megerjesztik, amitől kialakulnak a kellemetlen tünetek. Hasfájás, fáradtság, hasmenés, haspuffadás tüneteit élvezhetjük. Szerencsére nagyon ritka, hogy örökletes állapot lenne, inkább bélrendszeri problémák következtében alakul ki.

egészség tej intolerancia allergia

Másik oka lehet a tejfehérje. Ennek előfordulása ritkább, de a tünetei ugyanazok. Itt a fejben megtalálható fehérje vált ki allergiás reakciót és bármely életkorban felütheti fejét. Több tejfehérje is van, és ezek mindegyikére kialakulhat az allergia. 

Mindkét esetben a tejtermékek kerülése javallott, ugyan a laktóz érzékenységnél gyógyszeres megoldás, illetve laktózmentes tejtermékek fogyasztása megoldás jelenthet, addig a tejfehérje esetében ez nem lehetséges. Tejfehérje érzékenység esetén mindenképpen szükséges növényi alapú tejtermékekre cserélni az állati alapú tejeket.

egészség tej intolerancia allergia

Szóval a webdiagnosztika után elmentem a háziorvosomhoz, legyen olyan kedves és segítsen kideríteni, hogy mi a bajom. Gyorsan kiderítette 2 kérdésből és zárta 1 mondatos tanáccsal:

Doki: Milyen ételeknél tapasztalja?

Én: Tejeseknél, mert kipróbáltam nélküle és úgy rendben voltam.

Doki: És most mit szeretne?

Én: Javasoljon valamit a problémámra.

Doki: Ne igyon tejet!

Nem voltam okosabb a tanácsától, de így tettem. Kipróbáltam a laktózmentes termékeket, ugyanúgy rosszul voltam, ugyanolyan tünetekkel. Szűrővizsgálat kimutatta, hogy hajlamos vagyok tejérzékenységre. Az sem mondott újat. Állítólag nem laktóz, hanem fehérje a mumus nálam.

2015 októbere óta kitisztult a szervezetem, kerültem mindent ami egy kicsit is tejes és sikerült néha egy kis tejet is fogyasztanom 2016 közepére. Növényi alapú tejtermékeket kezdtem fogyasztani, a családom is ráállt erre és együttérzően növényi alapú tejtermékeket kezdett használni. De nem tudtam megállni, hiányzott az igazi tej íze. 2017 januárjában 2-3 napig minden nap megittam egy tejes kávét. Megjártam... leálltam megint a tejjel. 2017 közepére jobb lett már mérsékelten tudtam fogyasztani, 2018 elején megint elkapott a tejeskávé íze. Jelentem most is megint túltoltam. 

egészség tej intolerancia allergia

Úgyhogy ajánlom nektek sorstársaimnak a Rossmannban kapható sajátmárkás rizstejet, kókusztejet, mandulatejet és a tejszínekből pedig a több helyen is kapható Hulala tejszínt. Irány a bolt!

Vigyázzatok magatokra, figyeljetek minden apró jelre. Sorstársaim, ti hogy élitek ezt túl?